De Kantoormanager 2.0
Neem contact met ons op!
0527 68 08 79

Pitch perfect

“Een goede speech is als de rok van een vrouw; lang genoeg om het onderwerp te omvatten, kort genoeg om interesse te wekken” (Winston Churchill)

In korte tijd je werk of idee zo duidelijk onder woorden brengen dat de andere partij geïnteresseerd raakt, dat is een pitch! Een goede pitch heeft dan ook maar één hoofddoel: zorgen dat je verhaal blijft hangen.

Opbouw

Iedere pitch kan totaal anders zijn, maar in de basis zijn alle pitches op dezelfde manier opgebouwd. 

Vertel wie je bent, vertel wat je te bieden hebt en vertel wat je toegevoegde waarde is. Wanneer je deze punten kunt invullen heb je al een goede basis voor je pitch. Denk ook na over een goede ijsbreker en een pakkende afsluiter. 

Voorbereiding

Een pitch schrijven is niet makkelijk. In een simpele pitch van een minuut kan zomaar twee uur tijd gaan zitten. Bedenk bij het schrijven van je pitch altijd wie je publiek is en hoe je het voor hen interessant kunt maken. Pitch je bijvoorbeeld je bedrijfspresentatie voor aandeelhouders, of maak je voor de eerste keer kennis met een potentiële klant? Elke pitch die je schrijft wordt als het ware ‘gepersonaliseerd’. 

De aanpak

Om te zorgen dat je verhaal blijft hangen moet je de interesse van je publiek wekken. 

Maak vanaf de eerste seconde contact met je publiek en begin sterk. Je hoeft jezelf niet perse eerst voor te stellen, je mag ook beginnen met een sterke uitspraak, een herkenbare anekdote of een vraag. Je zult merken dat je gelijk de aandacht van je publiek hebt. 

Je verhaal kan heel sterk zijn, maar je lichaamstaal en intonatie bepalen voor een groot gedeelte of je verhaal ook door komt bij je publiek. Spreek rustig, met een volume groot genoeg zodat iedereen je kan horen en maak gebruik van verschillende toonhoogtes om je verhaal enthousiast en duidelijk over te brengen. 

De laatste zin van je pitch blijft vaak nog even hangen. Als uitsmijter gebruik je dus weer een pakkende uitspraak, die óf een korte samenvatting geeft óf nog een laatste stukje belangrijke informatie geeft die niet zomaar vergeten mag worden. 

Zenuwen?

Weet je nu al dat je de zenuwen niet kunt bedwingen? 

Hierbij een paar tips om zelfverzekerd het pitch-avontuur aan te gaan:

- Is er een tijdslimiet? Binnen de tijd blijven is één van de moeilijkste dingen bij het pitchen. Neem de tijd om uitgebreid te oefenen, zodat je zeker weet dat je niet in de knoei komt met de lengte van je pitch. Houd rekening met je spreektempo als je zenuwachtig bent (ga je sneller praten of misschien juist stotteren?)

- Doe van tevoren ademhalingsoefeningen om rustig te worden. Het is belangrijk om je ademhaling laag te houden, in je buik. 

- Heb vertrouwen in jezelf en durf jezelf bloot te geven. Een foutje maken is niet erg!

 

Wil jij inspiratie opdoen en de kunst van het pitchen eens afkijken bij de professionals? 

Op 26 maart wordt in de Jaarbeurs in Utrecht het NK Pitchen voor ondernemers gehouden. Een aanrader! Klik hier voor een impressie van vorig jaar.